Spring til indhold

Drama for fuld skrue

Knægt med drama på efterskole

I har haft en meget svær periode. Jeres dreng er blevet betegnet som ”ikke uddannelsesklar”. Det betyder, at lærerne på den skole, hvor han har brugt de sidste mange år, har vurderet, at han ikke kan klare et oplæringsforløb. I er skuffede. Frustrerede. I virkeligheden forstår I slet ikke, hvad der er sket undervejs. Drengen har jo været en god elev. Han har været dygtig. Karaktererne har altid været fine. Så hvorfor får I sådan en melding nu? Bebrejdelserne over mulige fejl, I har lavet, vælter ind over nattesøvnen. I skændes om det: ”Det er min skyld, ok, hvad skal jeg gøre?”, ”Vi er begge to skyldige”. Osv. Du kender måske til det. I finder dog ud af – sammen – at skylden ikke kun ligger hos jer. I finder ud af, at jeres barn også påtager sig en del af skylden. Han har pjækket. Han har været skoletræt. Han har 100.000 forskellige undskyldninger for ikke at have fulgt med i skolen.

Gå en klasse om

I får dog først at vide, at han har haft det dårligt i skolen, da det er for sent. Han skal gå klassen om. Og I er kede af det. Mest på hans vegne. Han er ked af det. Han har vidst, at det ville ende sådan i meget lang tid. I har dog ikke kunnet tale om det. Hvorfor ikke? Situationen, som I er havnet i, kunne have været undgået. Havde I måske lyttet lidt mere til udbrud, der måske mere handlede om hjælp end bare arrig udfoldelse. Havde han måske lyttet lidt mere til jeres oprigtigt interesserede spørgsmål omkring forskellige (kedelige) fag.

Ophold på speciel efterskole

Sagen er dog nu, at I har fundet ind til at kunne tale med hinanden. På et ligeværdigt grundlag. Og I har fundet ud af, at jeres søn vil få gavn af et ophold på en teater og drama efterskole på Fyn. Han kan lide at stå frem for folk. Han har ikke sceneskræk, som det populært kaldes. Faktisk må I indrømme, at I er lidt misundelige på det mod, han har i sig. Han kan jo sagtens stå frem foran et stort publikum og underholde det i flere timer. Hvis han fik lov.

Og her er det, at jeg gerne vil spørge jer: Hvorfor har han ikke fået lov til at gøre de ting, som han er glad for? Som han ved, at han er god til? Hvorfor skal det traditionelle uddannelsessystem altid have ret? Det er jo ikke andet end et system, hvor unge, talentfulde mennesker får lov til at blive døset ind i en kedelig, uinspirerende verden. Skal de unge mennesker ikke have lov til at udfolde deres talent?

Skal vi ikke til at tænke i andre baner, når det handler om uddannelse af vores unge generationer? Jeg vil mene, at vi er ved at komme ud af starthullerne. Men det er stadigvæk lidt for sent. Så: Vi skal give flere penge til forskellige musikefterskoler. Vi skal være parate til at give vores fremtid en chance.