Spring til indhold

Humor overvinder alt

Humor er universel

Er det ikke bare vidunderligt at tænke på, at vi er vendt tilbage til normale tilstande. Sådan da. Der er stadig mennesker, der ikke er så glade for at tage på arbejde. De vil hellere arbejde hjemmefra. Men fordi vi har teknologien, og fordi vi har haft succesfulde erfaringer i de sidste 2 års med, at medarbejdere arbejder hjemmefra, så kan det lade sig gøre. Men er det godt for dem, der faktisk møder på arbejdspladsen, at nogle af kollegaerne ikke er der? Skader det ikke arbejdsklimaet? Altså vi ved jo godt, at fordi vi ikke kan se mennesket, vi arbejder sammen med, når vi arbejder sammen via forskellige platforme og fysisk adskilt.

Forståelse

Vi kan godt forstå, at det sker. Og vi respekterer det, når en kollega indrømmer, at han eller hun er bange for at sidde i samme rum med mange andre mennesker. Men går det ikke lidt ud over den humor på arbejdspladsen, som vi har brugt mange år på at opbygge, når nogle kollegaer ikke vil møde os – sådan fysisk i samme rum? Har vi mulighed for at bibeholde den humor, som vi ellers plejede at bruge, når vi var sammen? Meget kan gøres via de nye teknologier. Men et eller andet sted, så er vi jo også sociale væsener, og det kan være nedbrydende for humoren på arbejdspladsen, hvis vi ikke er sammen.

Jeg hørte, en gød foredragsholder tale om netop dette emne for nogle dage siden. Og ja, han var overbevist om, at vi kan bibeholde en god humor – også på langdistance. Men han var helt klart, for at vi skal være fysisk sammen for at få den humor tilbage, som vi mistede under pandemien. Han talte meget varmt for, at vi skal forsøge at få den tilbage. Humor på arbejdspladsen – se her – er nemlig med til, at vi ikke kun er mere effektive. Vi bliver også sundere mennesker – fordi det er sundt at grine.

Vi arbejder hårdt

Vi danskere er et hårdt arbejdende folk. Vi kan som regel godt lide vores jobs. Vi er villige til at gøre noget ekstra. Vi har også lært, at vi skal samarbejde. Vi ved meget om kommunikation, og vi er ikke bange for at bede om hjælp, hvis vi har brug for det til en specifik opgave. Generelt er vi også et folk, som er tilfreds. Vi er glade. Vi har fundet en balance imellem fritid, privatliv og arbejdsliv. Og selvom mange af os siger, at vi er stressede, så er vi i virkeligheden båret frem af en følelse af at tilhøre et team, når vi arbejder. Eller en familie, når vi ikke arbejder. Eller et hold, når vi dyrker sport i fritiden. Og ja, når vi arbejder, så er det arbejdsglæden, vi føler, der får os til at blive mere effektive – og at yde en lille, bitte smule mere.

Arbejdsglæde opdaget på et foredrag

Det er spændende at tænke på. Forestil dig, at du ikke var glad for at gå på arbejde hver dag. Hvordan ville din hverdag være? Den ville ikke være særlig sjov. Du ville sikkert få stress, hvis du ikke oplevede arbejdsglæde. Ja, tankerne er ikke mine alene. De er blevet fremprovokeret af et foredrag om arbejdsglæde med Rune Green, som jeg hørte.

Arbejdsglæde er ifølge foredragsholderen en af de bærende elementer for en stærk og konkurrencedygtig virksomhed. Stor såvel som lille. Uden arbejdsglæde sagde han, er der ikke motivation. Og motivation kan skabes via gode forhold, som fremmer arbejdsglæden. Han gav et banalt eksempel: Hvis vi ikke sidder i en god kontorstol, når vi skal arbejde, så mister vi arbejdsglæden på grund af smerter i ryggen, benene eller lænden. Og kan man være effektiv, når man har smerter? Nej, det kan man ikke. De fysiske forhold spiller derfor ind på arbejdsglæden. Men også de menneskelige relationer er meget vigtige. Vi skal lære at styrke de menneskelige relationer. Med humor.