Spring til indhold

Søvnløshed – hvad gør jeg?

Søvnløs mand

De fleste mennesker kommer ind i perioder, hvor det kniber med at få søvn nok. Der kan være mange grunde til at det sker. Det kan være at vi har et sygt familiemedlem, som kræver at vi er der for det hele tiden. Det kan være at vi har meget travlt på jobbet og det er derfor svært at stress af om aftenen – der kan gå flere timer. Det kan være at vi går og tumler rundt med tanker om fremtiden – eller noget vi gjorde. Heldigvis er det sådan at de fleste af os, når vi ikke får søvn nok – på et tidspunkt finder tilbage til vores normale søvnrutine: Den syge er blevet rask. Der er mindre travlhed på jobbet. Vi har tænkt igennem – og har fundet en løsning på problemet – eller udfordringen.

For lidt søvn

Men for nogle af os sker det ikke. Vi udvikler en dårlig vane, hvor vi ikke får søvn nok. Det bliver en ’livsstil’, som vi slet ikke kan finde ud af at ændre. Vores søvnproblemer er ligesom blevet en del af vores ’nye’ liv. Dette er ikke en sund udvikling. Kroppen har brug for søvn. Tilstrækkeligt med søvn. Det er ikke kun et spørgsmål om at vores muskler skal have hvile. Det er også et spørgsmål om at vores hjerne skal have hvile. Mangel på søvn kan give os alvorlige problemer. Fordi vi er fysisk – men også mentalt – trætte er vi ikke helt herre over hvordan vores nervesystem fungerer: Hjernen kan være langsom til at reagere på de signaler, som vores nerver sender til den. Vores muskler kan være trætte og kan dermed svigte os i kritiske situationer.

Hvad er nok søvn?

Der er derfor god grund til at sørge for at få tilstrækkeligt med søvn. Vi lever nemlig i et samfund, der kræver at vi er opmærksomme og kan reagere hurtigt. Tænk bare på hvordan det er, når du kører på arbejde hver morgen i din bil: Du kommer sikkert ofte ud i situationer, hvor du er nødt til at bremse op – brat eller pludseligt, fordi en anden bilist ikke er opmærksom. Det kan blive en farlig situation. Og har du ikke fået din søvn, så kan det ende med en ulykke.

Søvnproblemer kræver hjælp

Derfor: Hvis du har søvnproblemer – få hjælp til at sove. Også selvom du tror og mener at vide, at det kun er midlertidige søvnproblemer.

Er sovepiller en løsning? Ja. Men kun i nogle tilfælde. Og det skal du tale med din læge om. Sovepiller er nemlig ikke altid løsningen. De kan være nyttige i en periode – men de kan desværre også blive vanedannende. Og dertil kommer, at vi reagerer forskelligt på sovepiller. Nogle kan falde i søvn, når de tager en sovepille. Andre sover – men effekten af sovepillen er ikke forsvundet efter en lang nattesøvn. Det er med andre ord et middel, som skal håndteres med største varsomhed.

Du har heldigvis alternative muligheder for at få løst eventuelle søvnproblemer. Du kunne fx henvende dig en specialiseret søvncoach. Han eller hun vil kunne give dig vejledning, der er skræddersyet til at løse dit søvnproblem.