Spring til indhold

Stråtag til nye huse

Nyt stråtag

Nu ved jeg af gode grunde ikke, hvor du bor. Men lad mig antage, at du bor på Fyn. Du er måske en af de privilegerede mennesker, der bor på et lille landsted. Måske har du din egen virksomhed, og kontoret er indrettet i den gamle lade. Du har tid og råd til at dyrke grøntsager. Jeres børn holder af at være med til at fodre fårene. Du gør meget for din familie, og for, at I lever et sundt liv. Økologi. Rare omgivelser. Stråtag på huset. Smuk have med grillterrasse og regelmæssige besøg af venner fra storbyen. Du er heldig. Du ved det. Mange er lidt misundelige på dig.

Ældre stråtag og reparation

De ved bare ikke, hvor hårdt du har kæmpet for at nå hertil. Du og din viv købte det gamle, faldefærdige landsted for en del år tilbage. Der var meget at gøre med at få lavet reparation af stråtag. Det var et slid at få styr på haven. Og tænker du på den tilstand, som laden var i, løber det dig koldt ned ad ryggen.

De ved heller ikke, at du hvert år sørger for at få en tækkemand på Fyn ud til dig, så han lige kan tjekke taget. Der skal jo sprøjtes med et middel imod alger og mos, så taget ikke forgår. De ved heller ikke, at du bruger mange kræfter hver weekend på at holde haven. Og når et eller flere af lammene skal slagtes, ja så bruger du tid på at tørre tårer væk fra børnenes kinder. Men sådan er livet. Du er glad for dit liv. Du er glad for alt det, du har bygget op – og som du gerne vil give videre til dine børn. Du taler med vennerne om, hvor svært det kan være at få fat i tækkemanden. Du taler med dem om de daglige, små strabadser. Men du taler ikke om frygten, I havde, da I besluttede at flytte til Fyn.

Arkitekter har ideer med nye stråtag

Hvis du er i den situation, hvor du er ved at skulle foretage et valg, omkring hvilken retning du skal gå videre efter gymnasiet, så kan jeg forstå, at du er forvirret. Jeg vil ikke fortælle dig, hvordan du skal tænke. Jeg synes bare, at jeg vil give dig et godt råd. Du skal sørge for, at du vælger et studie, som giver dig frihed og mulighed for at arbejde inden for mange af de felter, du er interesseret i. I dit konkrete tilfælde vil jeg råde dig til at undersøge, om arkitektstudiet er noget for dig. Du er interesseret i design. Du kan godt lide at opholde dig i flotte rum. Du kan lide moderne kunst. Og ja, mode er, da noget du længe har interesseret dig for.

Dette er felter, som arkitektstudiet kan få dig tættere på. Det kan godt være, at der er kedelige emner i studierne til arkitekt. Fx sådan noget som at beregne betonmængder, når der skal støbes fundamenter. Eller at kigge på stråtag på Fyn, når I skal igennem det semester, hvor I beskæftiger jer med renovation af bygninger. Ok. Stråtag er smukke – og de er bestemt ikke kun, forbeholdt gamle, faldefærdige bindingsværkshuse. De bruges faktisk oftere og oftere i moderne byggerier, fordi de både er meget miljøvenlige.

Stilfulde og meget holdbare

De er mindst lige så holdbare som et tegltag, og de kan formes lige så stilfuldt – eller tosset – som du, og din fantasi vil. Især hvis man benytter en professionel tækkemand som Stråtag Fyhn – se her. Stråtag kræver dog, at du som arkitekt råder bygherrerne til at få efterset taget regelmæssigt. Egentlig ikke, fordi de lettere kommer til skade. Men fordi der er en del husejere, der glemmer, at stråtag faktisk kan blive til husly for små dyr og insekter. Nogle af dem kan være skadedyr. Og det vil du jo ikke have, at dine fremtidige kunder bliver værter for.