Spring til indhold

Undgå fodkulde

Fodkulde kan isoleres væk

Godt begyndt er halvt færdigt! Er det ikke sådan, man siger? Hvis du nu skal i gang med at bygge et nyt hus – eller hvis du repræsenterer en bygherre for et stort byggeprojekt, så er det vigtigt, at fundamentet til bygningen, uanset størrelse, er godt. Men det er lige så vigtigt, at du planlægger dit byggeprojekt godt. Naturligvis skal du planlægge byggeriet alt efter, hvad bygningen skal bruges til. Men lad os nu bare sige, at du er ved at bygge et hus. Et hus til familien. Drømmehuset. Hvad skal du så tale med arkitekten om? Selvfølgelig om alt, hvad der har med designet, lysindfald, udnyttelse af grunden og meget mere.

Indeklima

I skal naturligvis også tale om indeklima. Begrænsning af vedligeholdelsesudgifter, CO2 udslip mv. Og her er der noget, du skal være klar over. Når fundamentet til huset skal støbes, så skal du have besluttet, om der skal lægges gulvvarme ind i huset. I skal beslutte, hvilken form for isolering, der skal lægges ind i undergulvet, så I får det bedst mulige udbytte af investeringen. Et gulv er ikke bare et gulv. Det kan bestå af flere lag, som vi som almindelige beboere ikke tænker over: Et fundament, et isoleringsmateriale, et slidlagsgulv og derefter muligvis et lag mere – i form af træ eller et andet materiale.

Isolerende slidlagsgulve

Erfaring har vist, at et Estrich slidlagsgulve er gode. Dels fordi de er nemme at lægge, og kan være fundamentet, hvor gulvvarmen bliver lagt ind i. De kan faktisk også støbes, så der ikke skal bruges ret meget tid på at få lagt det sidste lag på dem. De kan støbes, så de også fungerer lydisolerende. Dette kan være en stor fordel, især hvis der er tale om meget store rum. Fx i store kontorbygninger, hvor folk har travlt og bevæger sig fra et rum til et andet.

Under slidlagsgulvet kan der lægges et isoleringsmateriale. Fx Thermotec, som er et nyt materiale. Det består af en masse små kugler, der lægger sig fint omkring alle rørene, der sørger for, at gulvvarmen kan mærkes. Oven på et lag Thermotec der isolerer mod fodkulde bliver Estrich Slidlagsgulvet så støbt. Det betyder mindre beton. Større isolation og samtidigt også lydisolering. Oven på det plane slidlagsgulv bliver den endelige gulvbelægning så lagt. Fx et fint trægulv, som sådan set ikke behøver at være ret tykt.

Vidne er magt!

Grunden til, at du skal planlægge disse ting, som måske kan lyde lidt kedelige, er, at du skal vide, hvordan dit hus er bygget. Du skal vide, hvad du bor i. Det er nemlig din ejendom. Det er din investering. Og jo mere du ved om bygningen, jo bedre kan du lave eventuelle ændringer i det engang i fremtiden. Og det er slet ikke utænkeligt, du får brug for det. Samtidigt kan den viden også bruges til, at du kan få en fair pris for huset, hvis du en dag skal sælge det. Det er jo heller ikke utænkeligt, at du en dag gerne vil bo i noget mindre.