Spring til indhold

Vi bygger nyt sommerhus

Sommerhus-hygge

Så er vi lige ved at kunne mærke, at foråret faktisk er her. Og vi har mange projekter i tankerne. De fleste af os tænker nok, at det er på tide, at vi får gjort haven klar til sommer. Så der skal beskæres, der skal ryddes, og der skal plantes. Nogle af os tænker i lidt andre baner. Der er nemlig mange mennesker, der har købt en naturgrund i et smukt område. Og drømmen er naturligvis at bygge sommerhus på den. Måske har vi brugt en del penge på købet af selve grunden. Vi har også undersøgt, om der er særlige bestemmelser for området. Fx sådan noget, som hvordan man må bygge.

Lokalplaner for fritidshuse

Der findes jo særlige planer for sommerhusområder. De er jo ikke byzoner. De er heller ikke landzoner. Og der kan være særlige klausuler for nogle sommerhusområder. Fx sådan noget, som, hvor langt fra kystlinjen man må bygge. Materialer man må bygge med. Eller måske er det forbudt at fælde træer på grunden. Det er sådan nogle ting, vi skal undersøge, inden vi kaster os ud i at virkeliggøre drømmen om at bygge sommerhus. Og hvorfor vil vi gerne have et sommerhus? Ja, mon ikke svaret ligger i, at det sætter nogle tanker i gang hos os om at være tættere på naturen og måske også at leve lidt mere primitivt, end vi gør hjemme i storbyen?

Økonomien og priserne

Hvorfor er der så bare så mange mennesker, der ikke får realiseret drømmen om at få bygget sommerhuset? Ja, det åbenbare svar er muligvis, at økonomien ikke er god nok til, at det kan lade sig gøre lige nu. Men ofte ligger svaret også i, at vi ligesom glemmer det, fordi vi finder ud af, at det også bare er dejligt at bo i telt på grunden. Og bruger vi den så meget? Egentlig ikke. Og det er, måske fordi vi ikke har et sommerhus på den. Det er jo ikke så sjovt igen at bo i telt, når det regner i fjorten dage.

Behøver ikke være så dyrt

At bygge sommerhus behøver ikke at være så omkostningsfuldt som vi egentlig går og tror. Selvfølgelig kan du få en kendt arkitekt til at tegne et dyrt og stilfuldt sommerhus for dig. Prisen bliver også derefter. Men der findes sommerhuse, som allerede er på markedet, og som er afprøvet af mange familier overalt i landet. Du kan kalde dem for typehuse inden for sommerhussegmentet. Det er sommerhuse, som er lavet af gedigne materialer, og de kommer i mange forskellige udgaver. Og størrelser. Du kan få et lille, funktionelt sommerhus, som kun dækker 60 – 70 m2. Du kan få store sommerhuse på mere end 120 m2. Det er op til dig og din families behov. Og ja, priserne ligger slet ikke i nærheden af, hvad det koster at bygge en helårsbolig.

Så måske er det en idé, at du kigger på den slags sommerhuse. At bygge sommerhus ligger bestemt inden for de fleste familiers muligheder. Og hvis du bygger sommerhus, så slipper du også for at skulle rive pløkkerne op og flygte fra regnen. Sådan et sommerhus, som jeg foreslår her, vil nemlig beskytte jer mod vejr, vind og mudder.