Spring til indhold

Hvilken rom foretrækker du?

Lys eller mørk rom

Kender du den der følelse af, at du bare gerne vil hjem i varmen og have en god drink. Bare sådan at sætte dig i lænestolen med et godt glas rom – og bruge timevis på at nyde det? Jeg er sikker på, at du kender følelsen. Men gør du det? Nej, jeg siger ikke, at du skal gøre det hver dag. Måske en gang om ugen. Alkohol er jo ikke sundt, hvis vi misbruger det. Og jeg vil bestemt ikke lede dig ud i misbrug! Men en gang om ugen er vist nok ok. Det kan være en befrielse at få sig et godt glas mørk rom som denne sådan en råkold aften – også selvom foråret er her.

Et stille øjeblik

Bare at få lov til at sidde stille og roligt med fred i sindet og fred i familien og dufte til rommen kan få én til at slappe totalt af. Og ja, det er måske derfor, at vi godt kan lide at drikke rom her hos os. Duften af rom er nemlig ret speciel. Den er krydret. Den er sød. Sommetider lidt stærk. Det kan være lidt svimlende bare at dufte til rommen. Men det er hyggeligt. Og det er ikke skadeligt, hvis man sørger for først at have spist noget lækker mad. Det er jo ikke det bedste at drikke alkohol på tom mave.

Sådan en fredag aften – hvor man kan se frem til en god weekend sammen med familien, er det da en vidunderlig start på weekenden at få sig et glas mørk rom. Og ja, jeg insisterer på mørk rom. Altid. Det er der ikke nogen logisk forklaring på. Det har måske noget at gøre med, at jeg har haft en dårlig erfaring med lys rom. For mange år siden. Det er jo, sådan at de fleste mennesker mener, at rom skal blandes med en eller anden form for sodavand. Og jeg fik serveret en drink med lys rom og sodavand til en fest. Jeg drak drinken, fordi jeg var tørstig. Derfor alt for hurtigt. Det smagte jo sødt og godt – og duften af drinken var dejlig. Men jeg blev alvorligt syg.

Lys rom af god kvalitet

Hermed siger jeg ikke, at lys rom ikke også kan være dejlig. Det kan den helt sikkert. Det, jeg siger, er bare, at du skal passe på med at servere rom blandet med andre væsker til mennesker, du ikke kender. Du skal være bevidst om, at rom er stærk alkohol, og at nogle mennesker simpelthen ikke kan tåle det. Og hvis du vil servere rom til et menneske, som du ikke kender så godt, så gør opmærksom på, at den drink, du har lavet, til det indeholder rom og andre væsker. Lad dem dufte til drinken. Kan de lide duften, så kan de sikkert også godt styre uden om at drikke den for hurtigt.

Ja, rom er en god drink. Du kan blande den med andre væsker – både alkoholiske og ikke-alkoholiske. Det er en drik, som mange godt kan lide. Og så er rom perfekt til fester eller bare til fredelige øjeblikke, hvor det handler om at slappe af.