Spring til indhold

Shure for sure

Shure SM7B studiemic

Hvordan er det nu, man siger? ”Begynder man godt, får man gode resultater”, eller er det noget med: ”Godt begyndt er halvt færdigt”. I hvert fald så har det noget at gøre med, at hvis man har gode værktøjer, så opnår man bedre resultater. Og det er det, vi skal tale lidt om i dag. Du påtænker måske at blive journalist, og du har et mål: Du vil gerne være radiovært i et debatprogram. Måske et program, der handler om sport, politik og samfund, sundhed eller bare almindelig underholdning. Det kan være en rigtig fornuftig beslutning at bestemme sig for, hvad man vil. Og når du nu har taget din beslutning, så kan du bedre nå målet, fordi du ved, hvor du skal lede efter svar på alle dine spørgsmål. Og jeg er sikker på, at et af dine spørgsmål går på, hvad der egentlig skal til for at blive en god radiovært.

I studiet

For det første skal du lære at sidde i et studie. Foran mikrofoner. Du skal måske håndtere mixere, så musik og tale, ikke lapper ind over hinanden. Ellers bliver lytterne forvirrede. Hvad sker der? Bliver der talt eller bliver der spillet musik. Du skal med andre ord, lære teknikker, der kan hjælpe dig i studiet. Du skal vide, hvad din mikrofon kan og ikke kan. Du skal selvfølgelig også lære alt om spørgeteknik, håndtering af telefonsamtaler for åben mikrofon mv. Og ja, du kan nok regne ud, at det ikke er helt nemt at blive en god studievært.

Den vigtige mikrofon

Et af de allervigtigste instrumenter – eller værktøj – du har, er mikrofonen. Og ja, nu har jeg nævnt ordet mikrofon mange gange. Det har jeg, fordi den er ligesom din lydforstærker. Det er via mikrofonen, at dine lyttere kommer til at lære dig at kende. Derfor skal du have en rigtig god mikrofon i dit radiostudie. Du vil jo gerne opbygge en rigtig stor lytterskare, inden du tager skridtet videre i din karriere.

Jeg vil anbefale, at du ikke eksperimenterer med forskellige mikrofoner. Jeg vil faktisk fortælle dig, at du skal anskaffe dig en Shure SM7B studiemikrofon med det samme. Du behøver ikke en fancy, stor mikrofon. Du har brug for den jeg lige nævnte: Shure SM7B. Det er en mikrofon, som blev specielt udviklet til radio.

Så den kan du være fuldkommen tryg ved, og du kan købe Shure SM7B her. Den fylder ikke så meget, at den dækker dit udsyn, hvis du får gæster i studiet. Den er nem at håndtere – og så er den faktisk verdenskendt, fordi den bliver anset for at være af rigtig god kvalitet. (Der er jo en god grund til, at rigtig mange verdenskendte musikere også bruger den til deres optagelser – ikke i et radiostudie, men i et musikstudie.)

Den er ikke superdyr. Så lad være med at rende skrigende herfra. Og du kan få den med sådan en cloudlifter, der hjælper til at holde udefrakommende støj væk samtidigt med, at du ikke behøver at skrue helt op for den. Så, kom videre, lad være med at tøve og overveje for meget. Du skal klø på og få bygget erfaring og viden op.